Benelux dakkapellen Tilburg

Alles over dakkapellen

Wat kost een dakkapel

Als jij graag wat meer zonlicht of zolderruimte aan jouw huis toe wilt voegen, dan kun je overwegen om een dakkapel of dakkapellen te installeren. En of jouw zolder nu een actieve leefruimte is of puur voor opslag wordt gebruikt, deze dakkapellen bieden verschillende voordelen.

Dakkapellen fleuren namelijk niet alleen een zolderkamer op, maar ze kunnen alsook meer ruimte bieden, jouw huis helpen beter te ventileren en zelfs de aantrekkingskracht aan de binnen- en buitenzijde vergroten.

Hieronder gaan we in op een aantal interessante details betreffende de verschillende soorten dakkapellen en hun voordelen om zo een beter begrip te scheppen van hoe ze ook jouw huis ten goede kunnen komen.

Inhoudsopgave verberg

De voordelen van dakkapellen

Dakkapellen brengen een aangename afwisseling op grote dakoppervlakken. Dit maakt ze tevens tot een belangrijk designelement voor de uitstraling van een huis. Voor de bewoners van dit gebouw zijn ze echter veel meer dan dat.

Dakkapellen vergroten immers de beschikbare leefruimte onder het dak. Ze bieden alsmede een verticaal oppervlak voor het installeren van ramen. Op deze manier warmen de kamers veel minder op dan via mogelijk te plaatsen dakramen.

Dakkapellen brengen meer ruimte, licht en daarmee een extra woonkwaliteit naar de bovenste verdieping. Het beste is om ze te bouwen wanneer jij jouw nieuwe huis bouwt. Achteraf plaatsen is natuurlijk ook mogelijk, maar is veelal een stuk duurder.

Bij het plaatsen van een dakkapel moet er naast de kosten voor de dakkapel zelf ook rekening gehouden worden met de kosten voor de professionele aansluiting op de dakopbouw, een optimale isolatie en afdichting.

De belangrijkste voordelen van een dakkapel

Extra woonruimte
Hogere waarde van de woning
Meer zonlicht en een betere ventilatie
Optisch ontwerpelement
Professionele isolatie
alles over dakkapellen

De nadelen van dakkapellen

Als jij graag dakkapellen wilt installeren dan is dit veelal geen doe-het-zelf project. Je moet hier in de meeste gevallen een professional voor inhuren om jou hierbij te helpen, want de plaatsing ervan kan gevaarlijk zijn. Dit aangezien de installatie in een beperkte ruimte op hoogte zal plaatsvinden.

Er is ook een verhoogd risico op lekkage. Want het hebben van extra uitbreidingen van jouw huis betekent een verhoogd risico op schade. Plus er is eveneens frequenter onderhoud nodig. Het uitstekende ontwerp van de gebruikte ramen geeft ze een hogere blootstelling aan de weerselementen. Zeker als ze verwaarloosd worden, kunnen er zich heel gemakkelijk structurele problemen ontwikkelen. Luchtlekkage en infiltratie van vocht zullen dan al vlot het gevolg zijn.

Dakkapellen, met de daarbij behorende ramen, die in een beroerde conditie zijn kunnen bovendien tot hogere energiekosten leiden. En aangezien deze ramen zich in de meeste gevallen op de bovenste verdieping van een huis bevinden, is het vrij gemakkelijk om hun zorg te vergeten.

Is er wel of niet een bouwvergunning nodig?

 

Je hebt soms een bouwvergunning nodig om achteraf een dakkapel te mogen plaatsen. Aan de achterzijde en zijkant van een woning kun je veelal vergunningsvrij een dakkapel plaatsen.

 

Ligt deze zijkant van jouw woning echter direct aan een openbaar toegankelijk gebied, dan heb je wel degelijk eerst een vergunning nodig.

 

Een vergunningsvrije dakkapel moet daarbij evenzo aan bepaalde eisen voldoen. Een dakkapel met een plat dak mag bijvoorbeeld een maximale hoogte van 1.75 meter hebben. Plus de plaatsing ervan moet minimaal 0.5 meter vanaf de zij-, onder- en bovenkant van het dak zijn.

 

Staat jouw woning daarnaast in een zogenaamd welstandsgebied, dan heb je in de meeste gevallen eveneens een vergunning van de gemeente nodig.

Dakkapellen en hun functie in de zolder uitbreidingen

Zoals reeds in de inleiding vermeld is, is een dakkapel zowel een functionele als visuele verrijking voor het totaalbeeld van een woning. Je hebt veel speelruimte bij het ontwerpen van een dakkapel, aangezien dakkapellen constructief gezien zo groot kunnen zijn als de bouwconstructie dit toelaat.

Deze dakopbouw wordt enkel in de hoogte door de wettelijk voorgeschreven nokhoogte beperkt. De maximale dakkapel breedte wordt daarnaast veelal enkel door de montagemogelijkheid in de dakopbouw beperkt.

De verschillende dakkapel vormen en hun voor- en nadelen

Dakkapellen zijn er in diverse vormen verkrijgbaar. Ze zijn hierbij in platte, puntige, hoekige en ronde dakkapellen onder te verdelen. Binnen deze categorieën zijn er bovendien verschillende soorten dakkapellen. We vertellen jou hier iets meer over de vier populairste uitvoeringen.

alles over dakkapellen

Een dakkapel met een plat dak - een eenvoudige en goedkope constructie

De dakkapel met een plat dak is één van de voordeligste opties wanneer jij voor een dakkapel kiest. Met zo’n type dakkapel plaats je namelijk een bijzonder voordelige dakkapel tegen de kosten die veelal ver onder de kosten van de andere mogelijke dakkapellen liggen.

Het bijna horizontale dak helt hierbij maximaal vijf graden. Dakkapellen met een plat dak hebben niet alleen een eenvoudige constructie, maar zijn tevens eenvoudig te installeren en bieden een ideale oplossing voor de goedkope plaatsing van meerdere dakkapellen. Ze vereisen daarentegen wel een zorgvuldig geconstrueerd plat dak voor een betrouwbare afdichting.

Een dakkapel met puntdak - eenvoudig en elegant

Dit type dakkapel is ook erg populair, maar is pas geschikt vanaf een dakhelling van ongeveer 30 graden.
Het kleine zadeldak of puntdak van zo’n dakkapel torent hoog boven het rechthoekige raamfront uit, waarvan de nok in een rechte lijn naar de daknok loopt.

Ze zien er eenvoudig plus elegant uit, en dankzij de eenvoudige opbouw van dit type dakkapel zijn de kosten toch nog laag. Ze hebben in de meeste gevallen wel een vergunning nodig.

Een dakkapel met schuin dak - simpel en populair

Een dakkapel met een schuin dak is één van de oudste en populairste dakkapel vormen. Het is niet alleen een vrij eenvoudige vorm, maar je ziet het zowel op oude, historische gebouwen als op de modernere huizen. Het wordt soms zelfs ‘de moeder van alle dakkapellen’ genoemd.

Dankzij de vorm van dit type dakkapel heb je de keuze uit een royale raampui. Het heeft echter redelijk wat ruimte nodig en is daarom niet voor de kleinere daken geschikt.

Een driehoekig dakkapel - voor extra lichtinval

Driehoekige dakkapellen worden ook wel punt dakkapellen genoemd. Hoewel dit type dakkapel voor een extra lichtinval zorgt, biedt het qua ruimtewinst maar een klein voordeel.

Maar als decoratieve designelementen voor kamers waarin een gezellige nis in de dakkapel gewenst is, is deze kleine dakkapel zeker perfect te noemen. De kosten van dit type dakkapel zijn ook laag en liggen, zeker bij de prefab producten, ver onder de prijzen van de op maat gemaakte dakkapellen.

Voor een kunststof of houten dakkapel kiezen

De woningeigenaren van tegenwoordig kiezen steeds vaker voor een kunststof dakkapel. Zo’n dakkapel biedt namelijk veel voordelen. Het heeft niet alleen weinig onderhoud nodig maar gaat alsook tot wel 50 jaar mee. Er zijn bovendien veel motieven en tinten mogelijk.

De kunststof dakkapellen zijn, ondanks hun duurdere aanschafprijs, vandaag de dag dan ook de meest verkochte dakkapellen.

Houten dakkapellen hebben daarentegen een meer natuurlijke en authentieke uitstraling. En als deze van meranti hardhout gemaakt zijn, gaan deze ook heel lang mee. Zorg er zonder meer voor dat als je voor een meranti houten dakkapel gaat, dat deze wel over het FSC-keurmerk beschikt. Het gebruikte hout komt in dit geval uit verantwoord beheerde bossen.

Een ander voordeel van een houten dakkapel is, dat deze simpel in een ander kleurtje te schilderen is.
Plus bij een mogelijke beschadiging is een houten uitvoering ook makkelijk bij te werken.

Wat kost een dakkapel?

Er zijn verschillende factoren van invloed op de kosten van een dakkapel.

Een vakkundig door een bouwbedrijf vervaardigde dakkapel is natuurlijk duurder dan een prefab versie. De gebruikte vorm en afmetingen zijn evenzo behoorlijk van invloed op de kosten van de installatiewerkzaamheden.

Maar niet alleen de dakkapel zorgt voor kosten. Want als de huiseigenaar de dakkapel goed laat isoleren, dan kost dit wel wat meer. Hij of zij kan hier op de lange termijn gelukkig wel kosten mee besparen.

Voor alle afzonderlijke items op de bouw- en materiaalnota loont het eveneens de moeite om zeker de prijzen van enkele aannemers te vergelijken door separate kostenramingen te verkrijgen. Dit geldt zowel voor het materiaal als voor het plaatsen.

Wat mag een dakkapel kosten?

Afhankelijk van het type dakkapel en de gebruikte maatvoering kost dit veelal tussen de vijf en tienduizend euro. Een prefab dakkapel is absoluut de goedkoopste optie, want handgemaakte dakkapellen kosten een stuk meer.

Om hun investeringen zo laag mogelijk te kunnen houden, zou elke huiseigenaar eerst gedetailleerd advies in moeten winnen alvorens het bouwen ervan te plannen. Want enkel die individuen die vooraf goed over alles geïnformeerd zijn, kunnen hun bouwproject op een optimaal kostenefficiënte manier uit (laten) voeren.

We zijn ook uitgebreid stilgestaan bij de kosten rondom een dakkapel. Klik op onze Visit W3Schools om hier meer over te lezen.

Achteraf dakkapellen plaatsen

Wie op een later tijdstip de zolder van hun woning laat uitbreiden, kan toch nog eenvoudig dakkapellen integreren. Op deze manier krijgt de eigenaar zowel een visuele upgrade van het design van zijn of haar woning, als een fijne directe natuurlijke verlichting in de kamers onder dit dak.

Hoewel een dakkapel veel minder voordelig is dan een standaard dakraam of -venster, wint deze leefruimte zeker aan comfort en sfeer.

Dakkapellen vereisen soms een vergunning, waarbij de vereisten per gemeente kunnen verschillen. 

alles over dakkapellen

Huiseigenaren moeten bij twijfels dus zeker vóór het plannen van het plaatsen van een dakkapel even met de verantwoordelijke bouwautoriteit contact opnemen.

Voor de installatie zelf zijn in de meeste gevallen specialisten nodig. Een ervaren doe-het-zelver kan in principe ook zelf een eenvoudige dakkapel plaatsen. Maar als het gaat om het isoleren en luchtdicht maken van de dakkapel is uiteraard de juiste knowhow vereist. De installatie van sommige ingewikkelde dakkapellen moeten eigenlijk altijd door de handen van experts worden gedaan.

Het isoleren van dakkapellen - hier moet je rekening mee houden

Of het nou om nieuwbouw of een renovatie gaat, een dakkapel moet altijd goed geïsoleerd worden. Het gaat per slot van rekening om het creëren van een prettige leefomgeving. Want vooral direct onder het dak kunnen de kamers in de zomer flink benauwd worden of ‘s winters behoorlijk gemakkelijk afkoelen.

Bij de planning moet natuurlijk ook met de energie-efficiëntie en verwarmingskosten rekening gehouden worden. Het vermijden van koudebruggen en een adequate bescherming tegen vocht zijn andere grote uitdagingen bij het isoleren van dakkapellen.

Een vakman is in dit geval het juiste aanspreekpunt voor zo’n naadloze isolatie. Prefab dakkapellen worden in de meeste gevallen al volledig geïsoleerd en bekleed geleverd. Het meest delicate aspect van een correcte dakmontage blijft te allen tijde de dampremmende laag. Want als deze niet correct geïmplementeerd wordt, dan bestaat er het risico op een structurele schade door vocht.

Het isoleren van dakkapellen - hier moet je rekening mee houden

De kosten voor het achteraf plaatsen van een dakkapel op jouw dak kunnen onder bepaalde voorwaarden verlaagd worden. Je kunt soms namelijk een subsidie krijgen als jij tegelijkertijd de dakisolatie van je woning vernieuwd. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een zonnesysteem op het dak, waarvoor men soms ook subsidie kan krijgen.

Dit verlaagt zo niet alleen de installatiekosten van de dakkapel, maar jij kunt zo dankzij een betere energie-efficiëntie ook op de lange termijn prettig geld besparen.

Als jij graag voor een gemeentelijke subsidie in aanmerking wilt komen, dan moet je zeker aan kunnen tonen dat jij je huis energiebesparender gaat maken. Als jij jouw dakkapel hierbij goed laat isoleren en deze tevens met hoogrendementsglas laat uitvoeren, dan kan het zijn dat jouw gemeente hier een subsidiebedrag voor beschikbaar heeft.

Op een landelijk niveau bestaat er eveneens een subsidie energiebesparing voor woningeigenaren. Hier kom je echter enkel voor in aanmerking als jij twee of meer energiebesparende maatregelen toepast.

Deze subsidie kan in sommige gevallen tot maar liefst 20 procent van alle kosten oplopen, dus dit kan hierdoor zeker een heel interessant geldbedrag opleveren.

Zijn dakkapellen de moeite waard om te plaatsen?

Het installeren van dakkapellen of elke andere vorm van renovatie kan soms kostbaar zijn. Maar het plaatsen van dakkapellen kan een uitstekende en snelle manier zijn om de hoeveelheid ruimte en vierkante meters van jouw huis te vergroten.

Dakkapellen zijn de beste oplossing voor als jij graag wat meer ruimte en natuurlijk licht aan een donkere zolderkamer wilt toevoegen. Of voor als jij de waarde van jouw huis aangenaam wilt verhogen.

Maar voordat jij in dakkapellen gaat investeren, moet je er uiteraard wel voor zorgen dat jij over een soms verplichte bouwvergunning beschikt en een ervaren vakman inhuurt om ze te laten installeren. Wilt u bijvoorbeeld in Tilburg een dakkapel plaatsen? Klik dan op ons artikel dakkapel Tilburg om hier meer over te lezen, en over de kosten kunt terecht op onze blog post rondom kosten dakkapellen.

VIND HIER ANTWOORD OP UW VRAGEN

FAQ - Meest gestelde vragen

Dakkapellen zijn een geweldige manier om licht en lucht in een zolderruimte te brengen. Hoewel ze een iets lagere lichtinval hebben in vergelijking met dakramen, bieden ze in veel gevallen wel een aangename ruimtewinst op de verbouwde zolder.

Wilt u graag meer over de dakkapellen weten, dan zal onze alles over dakkapellen webpagina u veel nuttige informatie verschaffen.

Het gaat meestal om het plaatsen van prefab dakkapellen

De meeste dakkapellen van Benelux Dakkapellen Tilburg worden als een geprefabriceerde dakkapellen geïnstalleerd. Dit kan in verschillende vormen. Afhankelijk van de vorm van de dakkapel is niet alleen de lichtinval, maar ook de prijs heel anders.

Naast de prefab dakkapellen kunnen er uiteraard ook op maat gemaakte dakkapellen geplaatst worden. De kosten van zo’n speciale dakkapel kunnen vaak twee tot drie keer hoger zijn als een geprefabriceerde dakkapel.

Wat de hoogte van kunststof dakkapel prijzen bepaalt

De afmeting en vorm

De afmetingen van de dakkapel spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke prijs van een dakkapel, waarbij de dakkapel hoogte vaak nog belangrijker is dan de dakkapel breedte. Daarnaast speelt de vorm van de dakkapel natuurlijk ook een niet onbelangrijke rol in de samenstelling van de prijs.

De mogelijkheid van een dubbele dakkapel

In de praktijk zijn de gewenste lichtinval en ruimtewinst bijna altijd bepalend voor de afmeting van de door Benelux Dakkapellen Tilburg te plaatsen dakkapel. Een dubbele dakkapel is in dit geval ook altijd een interessante optie om te overwegen. U kunt zelf alle voordelen van een dubbele dakkapel op deze webpagina ontdekken.

De ramen die erin geplaatst worden

Er moet daarnaast ook met de verschillende soorten ramen die in dakkapellen worden gebruikt rekening worden gehouden. Het gaat hier om de U-waarde van de te plaatsen ramen, of het vaste ramen of draai-kiep ramen zijn, en of er extra glaslatten geplaatst moeten worden.

Verder zal de gewenste kleur van de kozijnen ook bepalend zijn. Crème en wit zijn in dit geval onze standaard kleuren. Tegen een kleine meerprijs zijn er soms ook allerlei andere interessante RAL kleuren mogelijk.

De mogelijkheid van rolluiken

En net als bij dakramen kan ook op de dakkapel rolluiken gemonteerd worden. Deze zullen het hele jaar door isoleren en ook extra privacy aan een ruimte toevoegen.

De afwerking van het dak van de dakkapel

Als laatste dient het dak van de dakkapel met dezelfde dakpannen als de rest van het dak bedekt worden. Of er zal in het geval van een plat dak dakleer aangebracht worden. Dienovereenkomstig kunnen de kosten voor het afdekken van een dakkapel variëren, afhankelijk van de bestaande dakbedekking.

De aansluiting van de bestelde dakkapel op het dak vindt vakkundig via Benelux Dakkapellen Tilburg plaats om zo een optimale waterafvoer te waarborgen.

Een op maat gemaakte prijsindicatie

Wilt u graag een betere indicatie krijgen wat een dakkapel bij Benelux Dakkapellen Tilburg kost, klik dan hier om een op maat gemaakte prijsindicatie samen te stellen.

Via Benelux Dakkapellen Tilburg een groot dakkapel laten plaatsen is heel fijn. Het creëert immers niet alleen veel meer woonkwaliteit op uw zolder, maar het zal ook letterlijk een visueel hoogtepunt op uw dak leveren. Meer algemene informatie over dakkapellen is hier te vinden.

Meer ruimte, meer licht en een betere luchtcirculatie

Een groot dakkapel plaatsen levert niet alleen een architectonische meerwaarde op. Het zal ook een behoorlijk positief effect op het welzijn hebben terwijl het meer ruimte, meer licht en een betere luchtcirculatie in uw huis levert.

Het vergroot de leefruimte en biedt tegelijkertijd meer ruimte voor horizontale kozijnen, die de binnenruimte minder snel opwarmen dan de klassieke schuine dakramen. De extra ventilatiemogelijkheden zorgen zonder meer voor een beter leefklimaat.

Een grote op maat gemaakte of prefab dakkapel

Als u zeer speciale eisen aan uw dakkapel heeft, dan zult u ondanks de hogere kosten vrijwel zeker voor een op maat gemaakte dakkapel kiezen. Deze dakkapel wordt dan ter plaatse gemaakt.

De prefab dakkapellen zijn daarentegen kant-en-klare componenten, ofwel direct klaar om op uw dak geplaatst te worden. Bij het plaatsen van een groot dakkapel hoort soms ook de aanvraag van vergunningen. De installatie van een groot prefab dakkapel vindt in de meeste gevallen binnen één dag plaats.

Wilt u graag een idee krijgen wat een groot dakkapel plaatsen kost, ga dan naar onze dakkapel kosten-berekenen webpagina om zo een schatting te ontvangen.

Houd rekening met de bestaande constructie van uw woning

Maar let op! De maat en vorm van een dakkapel zijn altijd nauw verwant aan het bestaande dak. De constructie van uw woning en de afmetingen van uw bestaande dak geven immers de maximale waarden aan, die u vervolgens dienovereenkomstig kunt gebruiken.

Let bij het kiezen van uw dakkapel bij Benelux Dakkapellen Tilburg ook altijd op de algehele indruk van de woning. Een hele grote dakkapel kan uw huis al snel topzwaar laten lijken. In sommige gevallen zijn meerdere kleine dakkapellen op het dak een betere keuze.

Stem bovendien de kozijnen en de rest van de vormgeving van een groot dakkapel op de rest van het pand af en creëer zo een harmonieuze totaalindruk.

Een dubbele of meerlaagse dakkapel

Er bestaan als opties van een grote dakkapel ook de mogelijkheid van een dubbele dakkapel, en zelfs de keuze voor een dakkapel met meerdere verdiepingen. Een dergelijke meerlaagse dakkapel wordt doorgaans over twee verdiepingen opgebouwd en wordt optisch aan de bestaande dakvorm aangepast.

Architectonisch gezien bestaan er geen grenzen aan dit type dakkapel, maar de verhoudingen van het dak en de dakkapel met meerdere verdiepingen moeten absoluut consistent zijn. Voor een meerlaagse dakkapel is de aanwezigheid van voldoende dakoppervlak natuurlijk een constructieve vereiste.

Het mooiste van dit alles is dat een meerlaagse dakkapel soms ook als een prefab dakkapel geleverd kan worden, die binnen een dag geplaatst kan worden!

Een goedkoop dakkapel plaatsen doet u uiteraard via Benelux Dakkapellen Tilburg. Maar als u ook daadwerkelijk de goedkoopste dakkapel wenst, dan zijn er allerlei factoren waar u op moet letten.

Factoren die de prijs van een dakkapel bepalen

Dit zijn de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden die cruciaal zijn voor de prijs van een dakkapel. Het maakt hier niet direct uit of het nu om een ​​prefab dakkapel gaat of een op maat gebouwde constructie.

 • De afmetingen van de dakkapel
 • De vorm van een dakkapel
 • De kosten van de installatie
 • De uitvoering van de dakkapel en haar kozijnen met ramen

Prefab versus op maat gemaakte dakkapellen

Bij de prefab dakkapellen speelt natuurlijk de afmeting van de dakkapel een belangrijke rol in de prijs. In de regel is de hoogte van de dakkapel veel belangrijker dan de breedte. U kunt er ook van uitgaan dat de kosten van een op maat gemaakte dakkapel twee tot drie keer hoger is dan die van een prefab dakkapel.

De prijsfactoren die door de ramen bepaald worden

De ramen van de dakkapel bieden in de regel ook veel ruimte voor prijsverschillen. Afhankelijk van het type raam en het ontwerp zijn de prijzen natuurlijk verschillend. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

 • De raamvorm en raamindeling
 • Het openingsmechanisme
 • De warmtedoorgangscoëfficiënt van de beglazing (de U-waarde)
 • Optionele accessoires zoals rolluiken of een geïntegreerde zonwering

De prijsfactoren die door de zijwanden bepaald worden

Daarnaast zijn er ook kostenverschillen bij dakkapellen door het type uitvoering van de zijwanden. Dit is immers afhankelijk van:

 • Het gebruikte materiaal
 • De thermische isolatie
 • De binnenbekleding

Het bouwproject zal ook duurder worden als u niet alleen de voorkant van ramen voorziet, maar ook de zijwanden.

Daarnaast kunnen ook de aansluitmogelijkheden op het dak verschillend zijn. Indien er bijvoorbeeld (extra) dakgoten nodig zijn, dan zal dit de kosten zeker beïnvloeden.

Welke andere factoren zijn van invloed op de kosten?

Het dak van de dakkapel

U dient het dakoppervlak van de dakkapel uiteraard met dezelfde dakpannen bedekken als de rest van het dak. Hierdoor ontstaat immers een uniform totaalbeeld. Een uitzondering hiervan is de dakkapel met plat dak, want hier wordt dakleer op aangebracht.

Een bouwvergunning

Om een ​​dakkapel te mogen plaatsen moet er soms een bouwvergunning bij de verantwoordelijke bouwautoriteit in uw gemeente worden aangevraagd. In de regel neemt de uitvoerende aannemer deze taak op zich.

Extra thermische isolatie

En als er meer thermische isolatie nodig is, omdat de ruimte bijvoorbeeld als slaapkamer wordt gebruikt, ook dan moet u ook rekening houden met een stijging van de totale kosten. Iets wat soms gunstig kan zijn, omdat een subsidie voor een dakkapel enkel wordt toegekend als de aanpassing van de woning tot meer duurzaamheid leidt.

Een mogelijke subsidie

Een dakkapel van Benelux Dakkapellen Tilburg is een duurzame aanpassing aan uw huis. Dus als u de plaatsing van een goedkoop dakkapel met de isolatie van de rest van het dak laat samenvallen, dan komt u wellicht voor een kostenbesparende subsidie in aanmerking.

Waarom niet zelf een dakkapel plaatsen

Het is in principe niet aan te raden om zelf een dakkapel te plaatsen. De installatie en dakaansluiting dient zeker door vakmensen zoals die van Benelux Dakkapellen Tilburg uitgevoerd worden, zodat de constructie veilig is.

Doe een online schatting en vraag een offerte aan

Als u echt geld wilt besparen, kies dan voor een goedkope prefab dakkapel. En als u graag een prijsindicatie wenst wat de goedkoopste dakkapel bij Benelux Dakkapellen Tilburg zal kosten, klik dan hier om een idee te krijgen wat een dakkapel ongeveer kost. Een offerte aanvraag zal uiteraard een veel duidelijker prijsplaatje opleveren.

Als u dakkapel specialisten nodig hebt om vakkundig een nieuwe dakkapel te laten plaatsen, dan bent u bij Benelux Dakkapellen Tilburg natuurlijk op het juiste adres.

Een dakkapel biedt veel voordelen. Het levert niet alleen meer licht en een betere ventilatie, maar een dakkapel verfraait ook de buitenkant van uw woning. Een dakkapel biedt niet alleen buiten allerlei positieve effecten, maar doet dit ook binnen door vooral extra leefruimte te creëren.

Als u graag nog wat meer nuttige informatie over dakkapellen wilt lezen, bezoek dan onze alles over dakkapellen webpagina.

dakkapel specialisten1
dakkapel specialisten1

Waarom u dakkapel specialisten nodig heeft

Als u erover nadenkt zelf een dakkapel te bouwen en/of te plaatsen, dan kunnen we melden dat zelfs de ervaren doe-het-zelver er maar beter met zijn of haar handen van af kan blijven. Er zijn hier absoluut dakkapel specialisten voor nodig. Want het werken op het dak is zeker niet voor amateurs, het is daarvoor te gevaarlijk!

Een dakkapel plaatsen is een complexe klus

Door middel van een dakkapel de dakopbouw aanpassen is behoorlijk complex. Want de constructie van het dak wordt er per slot van rekening door aangetast. Dit geldt ook voor de dichtheid van de dakpannen. Er mogen ook zeker geen koudebruggen zijn en de dakkapel heeft natuurlijk ook een geschikte thermische isolatie nodig.

Met name bij oudere woningen is het niet zeker of de draagconstructie van het dak het zal houden. Daarom moeten de dakkapel specialisten eerst de staat van de spanten controleren. Soms kunt u uw droom dan enkel realiseren als uw dak verstevigd is. Dit is zeker iets dat alleen door dakkapel specialisten uitgevoerd kan worden.

Een onzorgvuldige installatie zorgt voor een aanzienlijke schade

Kleine constructiefouten veroorzaken immers al snel een aanzienlijke schade en zullen veelal hoge herstelkosten met zich meebrengen. Als u graag geld wilt besparen, dan bent u veel beter af met de plaatsing van een prefab dakkapel via Benelux Dakkapellen Tilburg, dan met een gedoemd doe-het-zelf project.

Benelux Dakkapellen Tilburg heeft de juiste kennis

Benelux Dakkapellen Tilburg heeft de juiste specialistische kennis over de constructie en statica van alle woningtypes in huis en kunnen zo ook passende vervangende constructies installeren om de veiligheid in een woning te waarborgen.

Sterker nog, met een professionele planning kan Benelux Dakkapellen Tilburg op praktisch elke woning een individueel passende dakkapel bouwen. Het ervaren dakkapel specialisten team houdt hierbij rekening met belangrijke aspecten zoals de statica van het huis. Ook zorgen de specialisten dan voor een optimale isolatie van de dakkapel.

De prefab dakkapellen van Benelux Dakkapellen Tilburg geven ook uw woning meer licht en lucht om in te wonen. We weten allemaal wel van de positieve effecten van natuurlijk daglicht en frisse lucht op onze gezondheid.

Toch brengen de meeste mensen steeds meer tijd binnenshuis door. Dit is vrij eenvoudig te veranderen. Bijvoorbeeld via een verbouwing in uw huis. In veel woningen bevinden zich immers ongebruikte woonruimtes onder het dak, die door hun hoogte veel daglicht en frisse lucht aan kunnen bieden.

Verander de donkere zolder in een lichtovergoten plek

Met het plaatsen van een prefab dakkapel van Benelux Dakkapellen Tilburg wordt uw donkere zolder in slechts één dag tot een nieuwe, lichtovergoten plek omgetoverd. En in tegenstelling tot een standaard horizontaal dakraam vergroot een dakkapel direct de bruikbare oppervlakte op de zolder om zo een vergrote leefruimte te creëren.

Andere pluspunten van een prefab dakkapel zijn de verfraaiing van het dak en een algemene waardering en waardestijging van het gehele pand. Er zijn dus tal van redenen om na te denken over het plaatsen van een prefab dakkapel.

Enkele mogelijke dakkapellen uitvoeringen

En zijn allerlei dakkapel voorbeelden die als een ruimtewonder en lichtbrenger aangemerkt kunnen worden. Ze zijn er in diverse vormen verkrijgbaar. U kunt ze onder meer in platte, puntige, hoekige en ronde dakkapellen onderverdelen. Maar ook binnen deze categorieën zijn er nog verschillende soorten dakkapellen. Dit zijn de vier populairste uitvoeringen:

 • Een dakkapel met een plat dak. Dit is een goedkope en eenvoudige constructie
 • Een dakkapel voorzien van een puntdak. Deze zijn eenvoudig en elegant qua vormgeving
 • Een dakkapel met een schuin dak. Het is simpel en behoorlijk populair
 • Een driehoekige dakkapel. Deze constructie zorgt voor extra lichtinval

Meer informatie over deze dakkapellen is op de alles over dakkapellen webpagina terug te vinden.

De prefab dakkapellen met platte daken zijn het populairst

Vooral de prefab dakkapellen met platte daken worden veel toegepast. Dakkapellen met een plat dak zijn ideaal voor zacht hellende daken, omdat ze indruk maken door hun eenvoudige elegantie. De dakkapellen met een plat dak zijn daarnaast ook prima geschikt voor de klassieke dakvormen. Bovenal zorgen dakkapellen met een plat dak voor een grote ruimtewinst.

De mogelijkheid van meerlaagse dakkapellen

Benelux Dakkapellen Tilburg is niet zomaar een dakkapellen specialist, want wij kunnen ook heel speciale meerlaagse dakkapellen leveren, die bij de verticale gevel van een gebouw direct in een gevelvlak overgaan. De dakkapel rust hierbij op de dragende buitengevel en door het grote volume van een meerlaagse dakkapel ontstaat dan een veel groter secundair dak.

Of een unieke dakkapel met een eigen balkon

Een andere interessante mogelijkheid of woonwens is een dakkapel met een eigen balkon te combineren. Het verlangen naar extra leefruimte wordt zo heel prachtig met de droom van een balkon gecombineerd. Iets dat tot meer verblijf in de frisse lucht uitnodigt.

De aanwezigheid van voldoende dakoppervlak is natuurlijk een bouwkundige vereiste. Evenals de vergunning om dit mogelijk te maken. Maar de ruimte die met een dakkapel met balkon gewonnen wordt is enorm. En op deze manier wordt de hele zolder behoorlijk met natuurlijk licht overspoeld. Bovendien zal de hele woning zo flink in waarde opgewaardeerd worden.

Als u op korte termijn een betaalbare dakkapel van perfecte kwaliteit wilt laten plaatsen, dan bent u bij Benelux Dakkapellen Tilburg op het juiste adres. U bent er bij ons namelijk zeker van dat uw project in goede professionele handen is en wij het snel en vakkundig opleveren.

Een dakkapel kan een prachtige nieuwe leefruimte creëren. Dakkapellen zijn complex om te installeren, maar met de juiste dakkapel aanbieding via ons is dit toch nog heel betaalbaar.

benelux dakkapellen aanbieding
benelux dakkapellen aanbieding

Een dakkapel biedt veel voordelen

Zo’n dakkapel aanbieding brengt veel voordelen met zich mee. Want een dakkapel creëert niet alleen extra leefruimte, maar verhoogt ook de waarde van uw woning. Er moet dan uiteraard wel voor een prima dakaansluiting, goede isolatie en afdichting gezorgd worden. Maar dat is waarom u van ons, de ultieme dakkapel specialisten gebruik maakt.

Om een idee te krijgen wat een dakkapel ongeveer kost, kunt u onze speciale dakkapel kosten berekenen webpagina raadplegen.

Hoe wordt de prijs van een dakkapel aanbieding bepaald

Een gunstige dakkapel aanbieding wordt vooral bepaald door de afmetingen en het soort materiaal. De breedte van de dakkapel heeft veel invloed op de dakkapel prijs. Want des te breder de dakkapel moet zijn, des te meer kozijnen, glas en ramen het nodig heeft.

Een prefab dakkapel aanbieding is ook een flink stuk goedkoper dan het aanschaffen van een op maat gemaakte dakkapel. Bespaar dus zeker op de prijs van uw dakkapel door hier rekening mee te houden.

De standaard hoogte voor veel prefab dakkapellen is bovendien 1.50 meter, dus alle dakkapellen die hoger moeten zijn zullen ook vaak een stuk duurder uitvallen.

De populairste en goedkoopste materiaalkeuze voor dakkapellen is kunststof. Er wordt daarbij vaak voor een houtlook gekozen. Kunststof is een prima keuze, want een kunststof dakkapel is niet alleen zeer onderhoudsvriendelijk, inbraakwerend, maar kent ook een langere levensduur dan hout.

Het is verder van belang om bij een dakkapel aanbieding te weten dat een dakkapel normaal gesproken geen vergunning nodig heeft wanneer Benelux Dakkapellen Tilburg deze aan de achterkant het het huis plaatst. Maar aan de voorkant, linker- of rechterzijde is meestal wel een vergunning verplicht.

Een dubbele dakkapel delen is heel gunstig

Als u graag een extra lage dakkapel aanbieding wilt ontvangen, dan is dit goed mogelijk wanneer u samen met uw buren een dakkapel neemt. Een dubbele dakkapel die u samen deelt is namelijk de allergoedkoopste oplossing. Wilt u hier graag wat meer over weten? Neem dan zeker even contact met ons op.

Precies weten waar u aan toe bent

Weet als laatste dat wanneer u een offerte bij ons aanvraagt, u van ons dan uiteraard een volledig gespecificeerde en scherpe dakkapel aanbieding van de totale kosten ontvangt. Dit is heel transparant, zoals het ook hoort.

Dat is heel belangrijk, want bij het plaatsen van een dakkapel komt veel kijken. Alle kosten die er dus bij het plaatsen van een dakkapel komen kijken, zijn bij ons bij de prijs inbegrepen. Zo weet u altijd precies waar u aan toe bent.

Een comfortabel woonparadijs onder uw eigen dak

Een dakkapel verhoogt de woonkwaliteit op de bovenste verdieping enorm, dit vooral doordat er zo veel extra ruimte wordt gewonnen. Daarnaast laat het ook meer daglicht binnen. De meeste huiseigenaren vinden deze investering bij de juiste dakkapel aanbieding ook zeker de moeite waard. Want op deze wijze creëren ze eindelijk een behoorlijk comfortabel woonparadijs onder hun eigen dak.

Als u op korte termijn een betaalbare dakkapel van perfecte kwaliteit wilt laten plaatsen, dan bent u bij Benelux Dakkapellen Tilburg op het juiste adres. U bent er bij ons namelijk zeker van dat uw project in goede professionele handen is en wij het snel en vakkundig opleveren.

Een dakkapel kan een prachtige nieuwe leefruimte creëren. Dakkapellen zijn complex om te installeren, maar met de juiste dakkapel aanbieding via ons is dit toch nog heel betaalbaar.

Een dakkapel biedt veel voordelen

Zo’n dakkapel aanbieding brengt veel voordelen met zich mee. Want een dakkapel creëert niet alleen extra leefruimte, maar verhoogt ook de waarde van uw woning. Er moet dan uiteraard wel voor een prima dakaansluiting, goede isolatie en afdichting gezorgd worden. Maar dat is waarom u van ons, de ultieme dakkapel specialisten gebruik maakt.

Om een idee te krijgen wat een dakkapel ongeveer kost, kunt u onze speciale dakkapel kosten berekenen webpagina raadplegen.

Hoe wordt de prijs van een dakkapel aanbieding bepaald

Een gunstige dakkapel aanbieding wordt vooral bepaald door de afmetingen en het soort materiaal. De breedte van de dakkapel heeft veel invloed op de dakkapel prijs. Want des te breder de dakkapel moet zijn, des te meer kozijnen, glas en ramen het nodig heeft.

Een prefab dakkapel aanbieding is ook een flink stuk goedkoper dan het aanschaffen van een op maat gemaakte dakkapel. Bespaar dus zeker op de prijs van uw dakkapel door hier rekening mee te houden.

De standaard hoogte voor veel prefab dakkapellen is bovendien 1.50 meter, dus alle dakkapellen die hoger moeten zijn zullen ook vaak een stuk duurder uitvallen.

De populairste en goedkoopste materiaalkeuze voor dakkapellen is kunststof. Er wordt daarbij vaak voor een houtlook gekozen. Kunststof is een prima keuze, want een kunststof dakkapel is niet alleen zeer onderhoudsvriendelijk, inbraakwerend, maar kent ook een langere levensduur dan hout.

Het is verder van belang om bij een dakkapel aanbieding te weten dat een dakkapel normaal gesproken geen vergunning nodig heeft wanneer Benelux Dakkapellen Tilburg deze aan de achterkant het het huis plaatst. Maar aan de voorkant, linker- of rechterzijde is meestal wel een vergunning verplicht.

Een dubbele dakkapel delen is heel gunstig

Als u graag een extra lage dakkapel aanbieding wilt ontvangen, dan is dit goed mogelijk wanneer u samen met uw buren een dakkapel neemt. Een dubbele dakkapel die u samen deelt is namelijk de allergoedkoopste oplossing. Wilt u hier graag wat meer over weten? Neem dan zeker even contact met ons op.

Precies weten waar u aan toe bent

Weet als laatste dat wanneer u een offerte bij ons aanvraagt, u van ons dan uiteraard een volledig gespecificeerde en scherpe dakkapel aanbieding van de totale kosten ontvangt. Dit is heel transparant, zoals het ook hoort.

Dat is heel belangrijk, want bij het plaatsen van een dakkapel komt veel kijken. Alle kosten die er dus bij het plaatsen van een dakkapel komen kijken, zijn bij ons bij de prijs inbegrepen. Zo weet u altijd precies waar u aan toe bent.

Meer licht, meer ruimte en een betere ventilatie: een dakkapel biedt veel voordelen. Het zou het liefst al direct bij de bouw van het huis moeten worden gepland. Maar afhankelijk van de woning zou het achteraf inbouwen van een dakkapel ook heel goed mogelijk zijn.

Bent u op zoek naar een grotere zolder, maar is één dakkapel niet genoeg? Wilt u namelijk écht veel meer ruimte creëren? De vraag van “wat is het voordeel van een dubbele dakkapel?” is dan gelijk heel simpel beantwoord.

Twee maal zoveel licht en ruimte

Met de plaatsing van een dubbele dakkapel creëert u immers direct tweemaal zoveel licht en ruimte in uw woning. Uw wooncomfort in de betrokken woonruimtes zal hierdoor ook beduidend toenemen.

Een dubbele dakkapel kan zeer handig zijn om twee kamers te creëren, of om de zolderruimte van uw huis optimaal te benutten. Het heeft niet alleen veel voordelen, maar het ziet er ook nog eens heel stijlvol uit.

Wegnemen ruimtetekort of realisatie extra kamers

Indien er in uw huishouding op een gegeven moment sprake van ruimtetekort is, bijvoorbeeld door een gezinsuitbreiding, dan kan zo’n dubbele dakkapel ook een prima alternatief voor een verhuizing zijn. Want met een dubbele dakkapel kunt u bijvoorbeeld extra slaapkamers realiseren. Of denk bijvoorbeeld aan een extra werk-, studeer- of logeerkamer of wellicht een speciale speelkamer voor de kinderen.

Dubbele dakkapellen kunnen onder meer naast elkaar of boven elkaar worden geplaatst. Dit laatste zorgt ervoor dat één of twee verdiepingen gelijktijdig een flink stuk ruimer en lichter worden. Door heel slim voor een dakkapel op twee verdiepingen te kiezen, kunt u uw huis naast een extra (slaap-) kamer ook met bijvoorbeeld een extra badkamer uitbreiden. Het gaat in dit geval veelal om de middelste woonlaag en de zolder.

Het plaatsen van een dubbele dakkapel met haar extra ruimte zal er uiteraard voor zorgen dat de waarde van uw woning verhoogd wordt.

Een dubbele dakkapel met de buren delen

Het is bovendien mogelijk om samen met uw buren een dubbele dakkapel te plaatsen. Op deze wijze kunt u de kosten voor een dakkapel delen en ervaart u beiden het voordeel van meer ruimte thuis.

Het is daarnaast ook fijn om te weten dat deze dakkapellen vanwege hun standaard vormen vaak vergunningsvrij geplaatst kunnen worden.

Informeer voor het plaatsen van een dubbele dakkapel natuurlijk wel altijd eerst bij uw gemeente naar de actuele voorwaarden en richtlijnen in uw woonplaats.

Een prefab dubbele dakkapel of eentje op maat

Een dubbele dakkapel kunt u op twee manieren laten plaatsen. Als u voor een prefab versie kiest, dan wordt de dubbele dakkapel kant-en-klaar opgeleverd. Het wordt dan met behulp van een hijskraan op een opening in het dak gezet. Het plaatsen van een prefab dakkapel vindt vaak binnen 1 dag plaats.

Als u liever voor maatwerk gaat, dan wordt de dubbele dakkapel ter plekke opgebouwd. Deze methode neemt veel meer tijd in beslag. Dit kan enkele dagen tot een week duren.

Een airco is in de zomerse hitte haar gewicht in goud waard. De vast geïnstalleerde airconditioners met een buitenunit zijn zogenaamde split-airconditioners. De binnenunit van een dergelijke airconditioner koelt de binnenlucht met behulp van een koelmiddel, waarbij de lucht tegelijkertijd wordt gefilterd en ontvochtigd. Deze binnenunit plaatst u uiteraard dichtbij de te koelen locatie.

Waar de buitenunit van een airco te plaatsen?

Maar waar de buitenunit precies geplaatst kan worden, is afhankelijk van de situatie. Het is belangrijk dat de unit volledig vrij staat. En voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Want wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat.

Houd rekening met de buren

Ook is het goed om rekening met de buren te houden, want deze buitenunit zal namelijk geluid produceren. Sterker nog, dankzij de nieuwe geluideisen is het vrijwel onmogelijk om een airco bij appartementen en rijtjeshuizen met een smalle tuin te laten plaatsen.

Want voor de buitenunit van een airconditioner geldt vanaf 1 april 2021 namelijk dat deze overdag niet meer dan 45 dB aan geluid mag maken in de buurt van een woning van de buren. Voor ’s nachts is de norm hiervan zelfs 40 dB.

Hoe het gemonteerd moet worden

Een buitenunit moet op een stabiele plaats gemonteerd worden waar het niet trilt en waar het aan weerszijden voldoende vrije ruimte voor haar luchtstroom heeft. Het moet tevens op een plaats gemonteerd worden waar het gemakkelijk toegankelijk voor haar onderhoud is.

De meeste buitenunits van split-airconditioners worden over het algemeen tegen de buitenmuur van de ruimte geïnstalleerd die geklimatiseerd wordt.

Het plaatsen van een airco op een dakkapel

Zo’n muurmontage van de buitenunit is echter niet overal mogelijk. Het dak van een woning of het platte dak van een dakkapel biedt dan een goede oplossing voor het bevestigen van een airco. Het is dan wel belangrijk om in gedachten te houden dat een airconditioner absoluut niet scheef mag staan. Zorg er dus voor dat het apparaat waterpas staat. Het apparaat mag in geen enkel geval direct op een hellend dak geïnstalleerd worden.

In sommige gevallen zullen woningeigenaren ervoor kiezen om de buitenunit op hun dakkapel te installeren om deze zoveel mogelijk uit het zich te houden. Kan ik een airco op een dakkapel plaatsen kan dan beantwoord worden door te melden dat dit een perfecte locatie voor airconditioners kan zijn.

Er hoeft per slot van rekening weinig geboord te worden en er zijn bovendien korte leidingen nodig. Mits de dakkapel daar sterk genoeg voor is, haar design het toelaat en het intern niet voor trillingen zorgt.

De buitenunit aan de koele kant van de woning plaatsen

Zoals hierboven al een beetje vermeld werd, is het aan te raden om de buitenunit van de airco aan de koelere kant van uw huis te plaatsen. Zo zal dit apparaat minder belast worden om de lucht af te koelen. Want als de lucht eromheen te warm is, dan moet het apparaat harder werken om deze lucht af te koelen. En des te harder uw airco werkt, des te meer energie het verbruikt.

Zo krijgt u dan hogere energierekeningen en uiteindelijk zal het ook tot een kortere levensduur leiden. Dat zou natuurlijk zonde zijn, want dan wordt die airco, die haar gewicht in goud waard is, een wel heel kostbare aangelegenheid.

Sommige dakkapellen worden van goedkopere of minder duurzame materialen dan de rest van het dak gemaakt. De meeste dakkapel lekken treden op als het gootstuk verslechtert en hierdoor de verbinding tussen de twee daken verzwakt wordt. Dit is iets wat tot lekkage kan leiden die schimmel, vlekken en schade aan de muren van uw woning kunnen veroorzaken.

Het uitvoeren van een dakkapel reparatie vereist wel wat tijd en uiteraard het juiste gereedschap. Maar zo’n reparatie is aanzienlijk goedkoper dan het vervangen van een binnenmuur die door het lek beschadigd is. Hoe om te gaan met een dakkapel lekkage is daarom een belangrijke vraag, want u wilt natuurlijk dat dit vakkundig opgelost wordt. En op een wijze dat het probleem niet terugkeert!

Onderhoud en reparatie

Zoals met elk structureel onderdeel van uw huis het geval is, moeten ook de bestaande dakkapellen volgens bepaalde normen onderhouden worden om zo hun lange levensduur te garanderen. Omdat veel dakkapellen na de oorspronkelijke constructie van een woning geïnstalleerd zijn, kunnen hun materialen ook in een ander tempo dan de rest van het dak rotten en kromtrekken.

Loodslab of loodvervanger

Lekkages in dakkapellen komen vrij vaak voor. De beste manier om dit op te lossen, is door het gebied tussen de dakspanen van uw dak en uw dakkapel beter met een loodslab of loodvervanger af te dichten. Ubiflex is een goed voorbeeld van een milieuvriendelijke loodvervanger.

Of wellicht volledig te verwijderen en vervangen door een compleet nieuwe afdekking. Want een dakkapel dient zeer zeker een nette en waterdichte aansluiting op uw dak te hebben. Het lood van een dakkapel vervangen is op zichzelf geen moeilijk karwei, maar het moet wel heel nauwkeurig gebeuren.

Dakleer, dakpannen en dakgoten

De dakbedekking bovenop de dakkapel is natuurlijk ook een belangrijke factor. Als het dakleer niet meer in orde is, dan moet dit uiteraard professioneel aangepakt worden. Hetzelfde geldt voor de mogelijk gebruikte dakpannen en de vervanging van verrotte houten onderdelen of plaatmaterialen.

Vergeet verder uiteraard ook de dakgoten niet. Want een reparatie aan uw dakgoot doet u ook het liefst zo snel mogelijk om (verdere) vochtproblemen te vermijden.

Zo vakkundig mogelijk laten repareren

De belangrijkste fout die iemand bij het herstel van dit alles kan maken, is dan een onervaren dakdekker of algemene aannemer in te huren om aan uw dak te werken. Jazeker, dit zal u vaak wel wat geld besparen. Maar het optimaal repareren van uw dakkapel is van cruciaal belang om uw huis droog te houden. En bovendien nog veel langer van uw dakkapel te kunnen genieten. Een nieuwe installeren kost namelijk wel het een en ander.

Het dak met de daarop aangebrachte dakkapellen speelt een belangrijke rol in de uitstraling van een woning. Mossen en korstmossen, die zich na verloop van tijd op de dakpannen nestelen, evenals al het vuil op een dakkapel bederven het totaalbeeld hiervan.

Maar niet alleen het beroerde uiterlijk is een probleem, want al deze aangroei en viezigheid is soms ook schadelijk voor de kwaliteit van uw woning. Plus als de dakpannen schoon zijn, dan kan het regenwater ook beter weglopen.

Het schoonmaken van de dakgoten

Daarnaast moeten alle huiseigenaren er tevens aan denken hun dakgoten schoon te (laten) maken. Dit minstens één keer per jaar en bij voorkeur in de herfst, wanneer de zwaarste bladval al is afgelopen. Het komt namelijk regelmatig voor dat als er ook maar een paar blaadjes op de verkeerde plek zitten, de goot al verstopt raakt. Als het regenwater niet meer vrij kan wegstromen, loopt de goot over. Dit leidt al snel tot een niet onaanzienlijke vochtschade aan het metselwerk en de fundering van de woning.

Waarom een professionele dakreiniging uit te laten voeren

Veel huiseigenaren willen in dit geval graag een complete professionele dakreiniging zodat het dak er daarna weer als nieuw uitziet. Het wordt onervaren doe-het-zelvers niet geadviseerd het dak met al zijn elementen zelf te reinigen, daar de kans op letsel te groot is.

Als u hoogtevrees heeft, problemen met de bloedsomloop of hartproblemen, of u nog nooit eerder op een dak bent geweest, huur dan zonder meer een professioneel schoonmaakbedrijf in om dit werk voor u te laten doen.

Als u het schoonmaakwerk toch zonder professionele hulp wilt doen, moet u zeker de juiste apparatuur aanschaffen. Een hogedrukreiniger is veelal voldoende. En zorg uiteraard voor de nodige veiligheidsmaatregelen.

Denk hierbij aan een ladder (of steiger) en een veiligheidssysteem, speciaal voor daken die op een hoogte van meer dan drie meter beginnen. Vergeet uiteraard ook speciale veiligheidsschoenen met antislipzolen niet!

Het schoonmaken van de dakkapellen

De dakkapellen bevinden zich meestal ook op een grote hoogte van een woning en zijn vaak aan een schuin dak verbonden. Het schoonmaken van een dakkapel is daardoor een gevaarlijke klus te noemen.

U wilt deze dakkapellen natuurlijk regelmatig schoon (laten) maken. Dakkapellen hebben door het wisselvallige Hollandse weer immers veel te verduren en kunnen daardoor ook behoorlijk vies worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan groene aanslag (algen), mos en zand. Deze vervuiling resulteert niet alleen in een slecht uiterlijk, maar al dit vuil zal op een gegeven moment ook in het materiaal van een dakkapel zelf trekken. Hierdoor wordt de conditie van uw dakkapel aangetast en neemt de kwaliteit en levensduur ervan flink af.

Bij een professionele schoonmaak wordt de beplating, zijn regenwaterafvoer en de ramen en kozijnen van de dakkapel vakkundig schoongemaakt. Dit alles voor slechts een paar tientjes per keer. En als de dakgoot, mogelijke rolluiken en de ventilatieroosters schoongemaakt moeten worden, dan kost dit nog een beetje extra.

Voor een optimaal onderhoud van een dakkapel zou dit schoonmaken idealiter ieder jaar plaats moeten vinden. U zou dit dan ook prima met het schoonmaken van de dakgoten kunnen combineren.

Dakkapellen zijn kleine, vaak zeer handige uitbreidingen voor een woning, maar kunnen soms wel hoge kosten met zich meebrengen. Bij het plaatsen van dakkapellen zijn er zowel kant-en-klare constructies die met behulp van een kraan in het dakgebied worden gehesen, als ‘handgemaakte’ constructies die een aannemer ter plaatse op het dak bouwt. Beide soorten kunnen een aanzienlijke meerwaarde aan een woning toevoegen.

Hoeveel kost een geprefabriceerde dakkapel ongeveer?

De meest kosteneffectieve oplossing is een geprefabriceerde dakkapel. Voor kleine en eenvoudig vormgegeven kant-en-klare dakkapellen zijn de prijzen doorgaans relatief laag. Inclusief de installatiekosten zullen dergelijke dakkapellen doorgaans tussen de 3.000 en 5.000 euro kosten. Speciale uitvoeringen kunnen echter aanzienlijk duurder uitvallen, iets wat ook voor kleine dakkapellen geldt.

Bij een toenemende omvang lopen de kosten echter bijzonder snel op. De grotere dakkapellen met een breedte van meer dan 2 meter kosten doorgaans tussen de 7.000 euro tot 10.000 euro. Dat is inclusief de montage.

Hoeveel kost een kant-en-klare dakkapel precies?

Hoe u verder precies de kosten voor een dakkapel kunt berekenen is heel moeilijk van te voren aan te geven. Dit hangt immers af van de afmeting van de dakkapel, het aantal ramen, de constructieve vormgeving en de vorm van de dakkapel.

De belangrijkste prijsverschillen worden over het algemeen door de ramen van de dakkapel veroorzaakt. Afhankelijk van het type raam en het ontwerp zijn de prijzen uiteraard verschillend. Denk hierbij onder meer aan de raamvorm en raamindeling, de raambalken, het openingsmechanisme, de warmtedoorlatendheid en beglazing. Denk ook aan de extra kosten van ingebouwde rolluiken of een geïntegreerde zonwering.

Daarnaast zijn er uiteraard ook verschillen in kosten door het type uitvoering van de zijwanden. Denk in dit geval aan het verkozen materiaal, de thermische isolatie en binnenbekleding. Bovendien kunnen ook de waterafvoer mogelijkheden op het dak verschillend zijn. Indien er aparte goten nodig zijn, dan verhoogt dit zeker de kosten.

U schaft ook niet alleen een geprefabriceerde dakkapel aan. Om te beginnen heeft u soms een bouwvergunning voor de dakkapel nodig. Daarnaast moet u rekening houden met de transportkosten van de dakkapel en eventueel het huren van een kraan om de dakkapel op het dak te plaatsen als dit niet bij de installatiekosten inzit. En nadat de dakkapel geplaatst is, is er tevens een afwerking in het interieur noodzakelijk.

Kosten besparen op het plaatsen van een dakkapel

Kant-en-klare dakkapellen zijn aanzienlijk goedkoper dan de op maat gemaakte dakkapellen. Overleg in een vroeg stadium met een aannemer om het optimale prefab model voor uw dak te vinden! Een andere kostenbesparende tip is om het plaatsen van een dakkapel met andere werkzaamheden op het dak te combineren.

Verder zou u het beste aan een dakkapel met een plat dak willen denken. Deze biedt tegen een relatief lage prijs namelijk de grootste winst qua ruimte en licht. Eén groot raam is ook betaalbaarder dan meerdere kleine.

Vraag ook verschillende offertes aan en zorg ervoor dat deze allemaal dezelfde items bevatten. Alleen dan kunnen de offertes echt met elkaar worden vergeleken. Probeer indien mogelijk van overheidssubsidies voor energiegerelateerde renovaties te profiteren.

Ben je van plan om in de toekomst een dakkapel te laten plaatsen? Dan zul je rekening moeten houden met enkele voorwaarden die hieraan worden gesteld door de rijksoverheid. In sommige gevallen is het noodzaak dat hiervoor een bouwvergunning wordt aangevraagd.

In onderstaande tekst lees je meer over de fundamentele redenen achter dakkapel vergunningen. Ondanks dat een dakkapel allerlei ruimtelijke mogelijkheden schept, kun je tegenwoordig niet zo maar een dakkapel op je dak laten monteren.

Het belang van een dakkapel vergunning

Het belang van een dakkapel vergunning vertaalt zich in diverse factoren. Zo’n vergunningsaanvraag zorgt er bijvoorbeeld voor dat de veiligheid van zowel bewoners als omwonenden gewaarborgd blijft. 

Daarnaast wordt via deze weg rekening gehouden met de inpassing in de omliggende omgeving. In sommige situaties is hiervoor zelfs een omgevingsvergunning nodig. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de VELUX-dakkapellen.

Grenst de dakkapel aan een openbaar toegankelijk gebied zoals de openbare weg? Dan heeft dit normaliter een grotere invloed op de directe omgeving, dan een dakkapel die aan de achterkant van een huis wordt gebouwd. 

Dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen

Een dakkapel aan de voor- of zijkant van een huis, mag in de meeste gevallen niet zonder omgevingsvergunning worden geplaatst. Voor het plaatsen van een dakkapel (zonder vergunning) gelden de volgende voorwaarden.

De dakkapel mag op het achterdakvlak, of op een zijdakvlak worden geplaatst. Hierbij mag het zijdakvlak echter niet aan openbaar toegankelijk gebied (de weg, groen) grenzen. Ook moet de bovenkant minimaal 0,5 meter onder het hoogste punt van een schuin dak uitsteken en de zijkanten liggen minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak.

Verder dient de dakkapel een plat dak te hebben en mag deze niet hoger dan 1,75 meter zijn, gemeten vanaf de voet van de dakkapel. De onderkant van de dakkapel moet meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven het laagste punt van een schuin dak uitsteken.

Afsluitend mag de dakkapel niet op een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, of woonwagen worden geplaatst. Dit geldt ook voor vakantiehuisjes of andere tijdelijke gebouwen.

Ben je toevallig geïnteresseerd in een dakkapel modern? In vergelijking met de traditionele variant, beschikt de moderne dakkapel over diverse voordelen. Op deze pagina vind je hier meer informatie over.

Wat is een dakkapel modern?

Een dakkapel modern vertaalt zich in een makkelijk onderhoudbare dakkapel, waarbij zowel uitstraling, materiaalgebruik en duurzaamheid een belangrijke rol spelen. De moderne uitstraling is vooral herkenbaar aan het strakke design gecombineerd met lichtgewicht materialen zoals;

 • Kunststof
 • Zink
 • Aluminium
 • Polyester

Dit soort materialen hebben doorgaans een langere levensduur en zijn makkelijk te onderhouden. Een dakkapelconstructie gemaakt van kunststof of polyester, is namelijk een stuk makkelijk schoongemaakt dan bijvoorbeeld een houten dakkapelconstructie.

Verder biedt een moderne variant meer mogelijkheden op het gebied van isolatie. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen en integreren van een rolluik voor een dakkapel. Aangezien het plaatsen hiervan een vrij gevaarlijke klus is, laten veel huiseigenaren dit standaard door een rolluik specialist uitvoeren.

Voordelen van moderne stijl

Een moderne dakkapel komt tegenwoordig met allerlei interessante voordelen vergeleken met de traditionele dakvensters. De plaatsing van een rolluik biedt naast de isolerende werking ook meer controle over de lichtinval in huis.

Een rolluiken kan tijdens montage (of achteraf) worden toegevoegd en bestaat voor een groot deel uit kunststof, gecombineerd met hout en andere materialen. De verschillende opties zijn tegenwoordig eindeloos, waardoor er voor vrij elke bestaande dakkapel wel een passend rolluik op maat kan worden gemaakt.

Dit maakt een moderne dakkapel ook een stuk minder gevoelig voor inbraak. Zodra inbrekers een kunststof dakkapelconstructie zien waarbij rolluiken het venster blokkeren, dan is de kans groot dat ze geeneens moeite zullen doen om binnen te komen.

Een dakkapel renoveren biedt tegenwoordig allerlei interessante voordelen. Wanneer hierbij de juiste keuzes worden gemaakt, dan kan een simpele dakkapel renovatie de waarde van uw huis binnen no-time flink verhogen. 

Zo’n project vereist natuurlijk wel de nodige voorbereiding, waarbij diverse mogelijkheden de revue kunnen passeren. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat de hele constructie van de dakkapel wordt gestript. In de praktijk blijkt het plaatsen van een volledig nieuwe kunststof constructie doorgaans een stuk voordeliger te zijn, dan het laten renoveren van een bestaand dakraam. 

Bij twijfel kunt u de beschikbare mogelijkheden natuurlijk ook altijd met een specialist bespreken. Deze zal ter voorbereiding bij u thuis alles zorgvuldig opmeten en de voor- en nadelen samen met u doornemen. Zo kunt u vervolgens de best mogelijke keuze maken. 

Waarom een dakkapel renovatie?

Het is normaal dat de staat van een dakkapel na verloop van tijd zal verminderen. Soms is het vervangen van één of enkele onderdelen voldoende, om bijvoorbeeld een kleine lekkage onder het dak te verhelpen.

In andere gevallen kiest men ervoor om een dakkapel te laten renoveren of direct compleet te vervangen. De redenen hiervoor kunnen per huiseigenaar verschillen, maar over het algemeen bepaalt de staat van het dakvenster in hoeverre een renovatie daadwerkelijk nodig is. 

Stel dat bijvoorbeeld alleen de buitenkant op bepaalde plekken gerenoveerd hoeft te worden, dan vallen de renovatiekosten over het algemeen behoorlijk mee. Een dakkapel die zowel aan de binnen- als buitenkant is beschadigd, die wordt dan vaak (in overleg) volledig vervangen door bijvoorbeeld een duurzame kunststof dakkapel

Dakkapel renoveren of vervangen?

Soms overweegt men een dakkapel renovatie, terwijl het laten plaatsen van een modern exemplaar veel duurzame voordelen met zich meebrengt. Duidelijke communicatie tussen huiseigenaar en het bouwbedrijf is dus ook noodzakelijk om eventuele misverstanden te voorkomen. 

Daarnaast bestaat een nieuwe dakkapel tegenwoordig vooral uit duurzame materialen. Dit heeft in veel gevallen een positief effect op de levensduur en het isolerend vermogen van de dakkapel.

Verder neemt het vervangen van een bestaande dakkapel tegenwoordig slechts 1 á 2 dagen in beslag, waardoor steeds meer mensen hiervoor kiezen in plaats van een renovatie. 

Een periodieke dakkapel reiniging zorgt ervoor dat schimmels, algen en andere viezigheid geen kans krijgen om in het materiaal trekken. Denk bijvoorbeeld ook aan mosvorming, zand en andere groen gekleurde aanslag, die na verloop van tijd de staat van een dakkapel kan doen verminderen. 

Het schoonmaken heeft hierdoor een positief effect op de levensduur. Door (slechte) weersomstandigheden krijgen sommige dakkapellen het flink te verduren en kunnen dus ook binnen no-time behoorlijk vies worden.

Dat geldt overigens voor alle modellen, ongeacht het gebruikte materiaal. Voor Moeder Natuur maakt het namelijk niets uit of de dakkapel van hout, kunststof of aluminium is gemaakt. Dit maakt het reinigen van een dakkapel een periodieke klus, waar je zogezegd niet zo snel onderuit komt.

Dakkapel reiniging

De meeste dakkapellen bevinden zich ter hoogte van het dak, waardoor een verkeerde stap tijdens het schoonmaken ernstige gevolgen kan hebben. Hierdoor wordt het reinigen van een dakkapel een risicovolle klus, die je niet zo maar zelf kunt uitvoeren. 

Vooral als de dakkapel op een schuin dak is geplaatst, is het niet aan te raden om (zonder veiligheidsmaatregelen) deze werkzaamheden uit te voeren. Veel huiseigenaar maken dus ook de keuze om de reiniging van de buitenkant aan professionals over te laten.

Het is afhankelijk van diverse factoren hoe frequent dit moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal van de dakkapel, maar ook de locatie en tijd van het jaar kunnen een rol spelen. 

Gemiddeld is een grondige dakkapel reiniging één keer per jaar voldoende, om de kwaliteit van het materiaal in optimale staat te houden. De binnenkant kan zonder al te grote risico’s om de zoveel tijd worden schoongemaakt.

Kunststof dakkapel reinigen

De meeste dakkapellen die tegenwoordig worden geplaatst beschikken over kunststof kozijnen. In vergelijking met hout en metaal, vereist kunststof minder onderhoud en is bovendien makkelijk schoon te krijgen.

Hiervoor bestaan pH-neutrale reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het reinigen van kunststof dakkapellen. Door dit soort reinigingsmiddelen bevatten geen chemische toevoegingen die het materiaal kunnen beschadigen. 

Toch is het raadzaam om na elke reiniging het dak met (geïoniseerd) water af te spoelen. Dit voorkomt dat residu van het schoonmaakmiddel op het materiaal achterblijven.

Meer ruimte op zolder?

Meer ruimte op zolder voor een extra slaapkamer? Of wilt u een kantoor om effectiever te kunnen thuiswerken?

Hoe dan ook, met een dakkapel krijgt u meer ruimte en licht op zolder en daardoor meer woongenot. Daarnaast is het een investering in uw woning, want een dakkapel betaalt zichzelf terug
Wat kost een dakkapel
Zelf een prijs berekenen. Gratis, vrijblijvend en anoniem 
Copyright © 2022 Benelux Dakkapellen Tilburg
Webdesign door SpijkerslagDashboard
pie-chartselectexit-uplayers